Συστάσεις Εμβολιασμού σε Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο εμβολιασμός ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της υγείας τους και την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων από λοιμώξεις. Τα άτομα με ΣΔ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνουν τον εμβολιασμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

 • Αντιγριππικός εμβολιασμός
  Η γρίπη σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα σε άτομα με ΣΔ. Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο τον κίνδυνο νόσησης, όσο και τις σχετιζόμενες με τη νόσο νοσηλείες στο νοσοκομείο και μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από άλλες αιτίες. Προτείνεται ο ετήσιος εμβολιασμός όλων των ατόμων με ΣΔ.
 • Εμβολιασμός για την προστασία από Πνευμονιόκοκκο
  Τα άτομα με ΣΔ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από Πνευμονιοκοκκική λοίμωξη, ενώ υπάρχει υψηλός κίνδυνος για εμφάνιση νοσοκομειακής βακτηριαιμίας με θνητότητα που μπορεί να φτάσει το 50%. Συνιστάται ο πλήρης εμβολιασμός όλων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
 • Εμβολιασμός για την προστασία από τον ιό της Ηπατίτιδας Β
  Ο εμβολιασμός συνιστάται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη όλων των ηλικιών και ιδίως σε αυτά ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί ή παρουσιάζουν μη ικανοποιητική ανταπόκριση σε προηγούμενο εμβολιασμό με χαμηλό τίτλο αντισωμάτων anti-HBs.
 • Εμβολιασμός για τον έρπητα ζωστήρα (HZV)
  Σύμφωνα με τις συστάσεις, προτείνεται ο εμβολιασμός ενηλίκων ηλικίας 60-75 ετών με μια δόση εμβολίου έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα.
 • Εμβολιασμός για την προστασία από την νόσο COVID-19
  Προτείνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον 5 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (2 δόσεις). Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, συνιστάται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά τη 2η αναμνηστική δόση ή τη νόσηση από κορονοϊό σε άτομα με ΣΔ.

Ο ιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει λεπτομερώς για το πρόγραμμα του εμβολιασμού που πρέπει να ακολουθήσετε.

Scroll to Top