Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύ συχνό στις μέρες μας μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οφείλεται στην επηρεασμένη παραγωγή ή στο μη αποτελεσματικό τρόπο χρήσης από τον οργανισμό της ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και πρέπει να ελεγχθούν και να προληφθούν οι επιπλοκές του, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), η νεφρική νόσος, οι μικροαγγειακές επιπλοκές, η νευροπάθεια.

Στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου, γίνεται συστηματική παρακολούθηση περιστατικών σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, ειδικών τύπων διαβήτη (MODY, LADA), προδιαβήτη (διαταραχής ανοχής γλυκόζης IGT και διαταραχής γλυκόζης νηστείας IFG).

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση, κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, σε κάθε πρώτη επίσκεψη αλλά και σε ετήσια βάση, πραγματοποιείται:

λήψη πλήρους ατομικού και οικογενειακού ιστορικού,
λήψη ιστορικού διατροφικών συνηθειών και συνηθειών άσκησης,
λεπτομερής κλινική εξέταση που περιλαμβάνει επίσης λήψη βιομετρικών στοιχείων,
μέτρηση περιμέτρου μέσης και λιπομέτρηση,
εξέταση κάτω άκρων για τη διάγνωση διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας, επιπολής και εν τω βάθει αισθητικότητας και νευροπάθειας αυτόνομου νευρικού συστήματος,
επιπλοκών και συννοσηροτήτων.

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να είναι αφενός εξατομικευμένη και αφετέρου βασισμένη στις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες στα πλαίσια άσκησης τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence-based medicine).

Εκτός των φαρμακευτικών επιλογών, ιδιαίτερης σημασίας είναι οι υγιεινοδιαιτητικές συμβουλές και οι συμβουλές προγραμματισμένης άσκησης, καθώς και η εκπαίδευση στις μεθόδους και συχνότητα των αυτομετρήσεων και ο προσδιορισμός θεραπευτικών στόχων.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος και συνοδεύει τον ασθενή σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του, επιφέρει δε πολλές αλλαγές στη ζωή του.

Σκοπός του θεράποντα ιατρού είναι να προσφέρει τις ειδικές του γνώσεις ώστε να προσφέρει όλη τη δυνατή στήριξη στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Scroll to Top