Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος που έχει χαρακτηριστεί ως «η σύγχρονη πανδημία» από πολλούς. Η συχνότητα της παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το καθημερινό άγχος, την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή, μαζί με γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες, οδηγούν πάντα σε αύξηση πρόσληψης θερμίδων αλλά και μειωμένης καύσης λίπους και τελικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Πολλές άλλες παθήσεις συνοδεύουν τη νόσο, όπως εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακά προβλήματα, μυοσκελετικά προβλήματα, αναπνευστικά και προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Στόχος είναι η αρχική διερεύνηση της αιτίας της παχυσαρκίας και στη συνέχεια η επίτευξη της απώλειας βάρους, σταδιακά και με ασφάλεια και φυσικά η διατήρηση υγιούς βάρους σε βάθος χρόνου.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαφορετική οντότητα, αλλά πάντα μέσα από το ιατρικό πλαίσιο εφαρμόζοντας τεκμηριωμένη ιατρική (evidence-based medicine).

Η λήψη πλήρους ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, η πλήρης κλινική εξέταση, η λήψη βιομετρικών στοιχείων, η λιπομέτρηση καθώς και η εργαστηριακή διερεύνηση είναι τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση της εικόνας του καθενός.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι και πρέπει να είναι πάντα πολυμέτωπη. Ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης είναι οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις δηλαδή η χορήγηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου προσαρμοσμένο στην καθημερινότητα και στις προτιμήσεις του καθενός, οι επιλογές άσκησης και η εφαρμογή τους.

Στη σύγχρονη ιατρική πράξη θέση έχουν επίσης τα φαρμακευτικά σκευάσματα σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά και η βαριατρική χειρουργική.

Η δημιουργία και διατήρηση μίας σχέσης ειλικρίνειας ανάμεσα στο θεράποντα και τον ασθενή είναι πάντα κύριος στόχος. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη και διαρκής πρόκληση τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεράποντα.

Στόχος είναι πάντα η παροχή όχι μόνο της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας, αλλά και η στήριξη και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο καθένας για να επιτύχει μια υγιή και ισορροπημένη ζωή μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Scroll to Top